Košarkarski spomini

Zgodovina, spomini in pomembnejši dogodki

Na postojnskem so se prvi koši dosegali že pred letom 1945. Postojnska košarka pa se organizirano igra od leta 1946. V tem letu je bila odigrana prva organizirana tekma (proti Crveni Zvezdi iz Beograda). Tako se je začelo tudi organizirano igranje košarke v Postojni. Skozi vsa ta leta se je košarka v Postojni povzpela na najvišji nivo, kar dokazujejo rezultati v minulih letih.

Leta 1957 je bilo v Postojni zgrajeno prvo košarkarsko igrišče v Sloveniji in tudi prvo v Jugoslaviji. Igrišče je bilo dolgo 28 metrov, imelo je enojne koše in betonsko podlago. Postojnčani poznajo omenjeno igrišče kot mestno igrišče; tam so se odigrale pomembne tekme.

Postojnski košarkarji so dosegli odlične uspehe. Vrsto let so igrali tudi v mednarodni konkurenci.  Članska ekipa je bila večkrat proglašena za najboljšo ekipo v Postojnski občini (povzeto po Vse o športu iz postojnske in pivške občine; E. Progar, 2009)

Od takrat do danes postojnski košarkarji niso prekinili z igranjem košarke in prepričani smo, da se je uspehov in pomembnejših dogodkov potrebno spomniti.